Kreatin har været anvendt som energi fremmende kosttilskud i mange år efterhånden. Alligevel er der stadigvæk mange som bekymrer sig om bivirkningerne ved kreatin. Faktum er dog, at kreatin er et de kosttilskud som har færrest bivirkninger. Og det til trods for at kreatin faktisk er et af de kosttilskud som har den bedst dokumenterede virkning. Vi vil derfor se lidt nærmere på de bivirkninger man kan risikere ved brugen af kreatin.

Selvom kreatin er et stof som findes naturligt i den menneskelige krop, og selvom kreatin findes naturligt i mange fødevarer, så er det forståeligt nok, at folk bekymre sig om hvorvidt det er farligt at indtage mængder af kreatin, som ligger et pænt stykke over det naturen har tiltænkt os.

Det skal dog siges, at kreatin er et af de mest velundersøgte kosttilskud overhovedet. Og kreatin har efterhånden været på markedet en del år efterhånden. Og igennem alle disse år er der blevet lavet rigtigt mange undersøgelser på kreatin i forhold til en række helbredsparametre. Og der er absolut intet, der tyder på, at kreatin har nogle – hverken kortvarige eller langvarige – konsekvenser for helbredet. Man har undersøgt kreatin i forhold til alt fra levertoksicitet, nyrepåvirkninger, kolesteroltal, insulinsensitivitet osv., og ingen af tallene påvirkes negativt selv efter lang tids indtagelse.

Dermed ikke sagt, at kreatin er 100 % bivirkningsfrit. Det ville immervæk være for mærkeligt, hvis et så effektivt kosttilskud som kreatin, kun have positive sider. De bivirkninger man ser ved brugen af kreatin er dog meget harmløse og forbigående. Den mest normale bivirkning ved kreatin, som mange bodybuildere dog opfatter som en positiv effekt, er væskeophobning. Når jeg siger mange bodybuildere opfatter denne bivirkning ved kreatin, som en positiv bivirkning, så skyldes det, at den væskeophobning man primært ser ved brug af kreatin, overvejende opstår i selve muskelvævet, hvor kreatin primært lages. Det giver illusionen af større muskler, hvorfor det opfattes som en positiv bivirkning ved kreatin. Det er dog som sagt en forbigående bivirkning ved kreatin, og den forsvinder når man stopper sin kreatin kur.

Man ser også ofte, at dem som følger en kreatin loading cyklus, hvor de indtager meget store doser af kreatin, kan få problemer med maven. Det er igen en forbigående bivirkning ved kreatin, som forsvinder når man går ned på lavere doser. Det er dog langt fra alle som følger en kreatin loading cyklus, som får denne bivirkning, men det ses fra tid til anden, når man følger denne kreatin doseringsprotokol.

Der er enkelte som påstår, at de får mere uren hud, når de indtager kreatin, men det er ikke 100 % dokumenteret, om det skyldes kreatin eller andre faktorer. Man skal huske, at kreatin renheden svinger fra firma til firma, og hvis den pågældende kreatin er købt hus en forhandler, som sælger kreatin produkter af ringe kvalitet, så kan den urene hud skyldes urenheder i selve kreatin produktet, og ikke kreatin i sig selv.

Uanset hvad, så er kreatin fra Bodylab.dk et effektivt kosttilskud der virker, uden de store bivirkninger. Det i kombination med at kreatin er det mest veldokumenterede kosttilskud overhovedet, gør kreatin til et af de mest populære kosttilskud nogensinde.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *