Nu har vi på vores skole fået et super avanceret cykelskur, efter at vi i en lang periode har været plaget af mange cykeltyverier. Og tyverierne er sket på trods af, at eleverne har låst deres cykler, som vi har indskærpet overfor dem, at de skal. Nogen er ganske enkelt gået ind i det store cykelskur og har båret en eller flere cykler ud og formentlig kørt dem væk på en trailer eller i en stor varevogn.

På skolen diskuterede vi et stykke tid, hvad vi kunne gøre ved problemet. Det er nemlig ikke så ligetil, for selvfølgelig kan man sætte en lås på den brede gitterdør ind til cykelskuret, men så skal alle elever udstyres med en nøgle, og den vil en del af dem selvfølgelig glemme med jævne mellemrum.

Det var en af mine kolleger, der fik en ide, som i første omgang lød ganske spøjs. Han fik ideen fra den kattelem, han har hjemme i sin hus. Den er sådan indrettet, at katten er udstyret med en lille dims i halsbåndet, og når dimsen, der kan sammenlignes med transponderen i en bilnøgle, kommer tæt på kattelemmen, kan lemmen åbnes ved at skubbe til den. På den måde er det kun min kollegas egen kat, der kan gå ind og ud af huset.

Kan man mon ikke bruge den teknologi til døren i cykelskuret, spurgte han en dag, mens vi sad og spiste frokost. Ingen af os kunne umiddelbart give ham et svar, men vi var enige om, at det ville være smart, hvis det kan lade sig gøre, så det ville vi i hvert fald have undersøgt.

Vi kontaktede et firma med speciale i låsesystemer, og det viste sig at være en ganske smal sag at få ordnet. Det blev forholdsvis dyrt, syntes vi, men lige netop den dag, vi modtog tilbuddet fra firmaet, havde en af vores elever fået stjålet en helt ny cykel fra skuret, og sammenlignet med prisen på en cykel, var låsesystemet egentlig ikke så dyrt.

Så vi valgte at få sådan et system installeret. Det virker på den måde, at eleverne har fået udleveret en lille chip i et stykke fladt plastik, som kan sættes fast under cyklens saddel, og når eleven med cyklen så nærmer sig døren til cykelskuret, låser den automatisk op, så eleven kan komme ind med sin cykel. Derefter er det elevens opgave at sørge for, at cyklen ikke stilles nærmere end tre meter fra døren, for hvis den gør det, vil låsen stå åben hele tiden.

Vi har en dør til cykelskuret inde fra selve skolebygningen, så eleverne skal bruge den dør til at komme ud i cykelskuret, når de skal hjem igen, og så trækker de bare cyklen hen til gitterdøren, som så låser op, når cyklen er tæt på.

Nu har vi haft det låsesystem i lidt over fire måneder, og det fungerer fremragende, ligesom eleverne er glade for det. Og i løbet af de fire måneder har vi ikke oplevet et eneste tyveri af en cykel. Mon de kan mærke det på omsætningen hos cykelbutikkerne, når vi nu ikke skal købe nye cykler hele tiden?

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *